"Polisen inte handfallen"

BROTT2007-11-26

Den organiserade brottsligheten är väl känd av rättsväsendet och polisen är långt ifrån handfallen inför den. Det skriver Brås chef Jan Andersson och enhetschefen Jan Korsell.

Brottsförebyggande rådet, Brå, driver kontinuerligt forskning kring den organiserade brottsligheten. På den egna hemsidan har Jan Andersson och Jan Korsell reagerat med en kommentar till de senaste veckornas händelser: skottlossning mellan rivaliserande gäng, beskjutning av polishelikoptrar och sprängattentatet mot en åklagare:

”Vår uppfattning är att polisen långt ifrån är villrådig inför den organiserade brottsligheten, utan tvärtom utför ett beslutsamt och offensivt arbete där brottslingar grips, åtalas och döms. Den organiserade brottsligheten kommer inte som en plötslig och obehaglig överraskning för rättsväsendet, utan är något som man har arbetat mot under flera år.”

Polisen vet ofta vilka brottslingarna är och ett stort antal av medlemmarna i de mest våldsbenägna grupperna sitter redan i fängelse, påpekar de.

Brå berömmer också samarbetet mellan olika myndigheter när det gäller kampen mot den organiserade brottsligheten:

”Den organiserade brottsligheten är inte något ogripbart eller abstrakt fenomen, utan består av människor av kött och blod som agerar i vardagen och i lokalsamhället. Ett bra exempel på myndigheternas motåtgärder är de regionala underrättelsecentra som byggts upp i landets tre största städer.”

I kommentaren lyfter Brå också fram myndigheternas arbete mot trakasserier, hot och våld mot personalen på grund av deras yrkesutövning.

Jan Andersson och Jan Korsell efterlyser en brottsförebyggande strategi mot den organiserade brottsligheten. Genom att identifiera alla aktörer som kan ha en förebyggande uppgift kan samhället ytterligare mobilisera mot brottsligheten, anser de.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA