Astronomiska institutionen, Lunds universitet
Bild: Mikael Risendal
Astronomiska institutionen, Lunds universitet

Institution stängs efter konflikter

HÖGSKOLAN2022-12-09

Institutionen för astronomi och teoretisk fysik vid Lunds universitet läggs ned vid årsskiftet. Nedläggningsbeslutet är en följd av långvariga arbetsmiljöproblem, rapporterar flera medier.

Från 1 januari nästa år kommer astronomerna, de teoretiska fysikerna samt de som studerar biologisk fysik och beräkningsbiologi att omplaceras till tre andra befintliga institutioner.

”Vi har haft en dålig arbetsmiljö som bottnat i konflikter under lång tid, och vi har inte kommit framåt med det. För att försöka komma vidare så måste vi starta om i en ny organisation”, säger dekanen Sven Lidin vid den naturvetenskapliga fakulteten till studenttidningen Lundagård.

Enligt Dagens Nyheter berörs ett 70-tal personer av omorganisationen. Sven Lidin tror att nedläggningen har blivit en ögonöppnare för en del, och säger att han på det stora hela mötts av en stor förståelse för beslutet.

”Jag är hoppfull. Jag tycker att jag har sett en öppnare inställning till hur vi kan komma vidare under den senaste tiden. Det finns tillräckligt många som känner att det är en möjlighet att få en nystart”, säger han till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA