Intern kritik mot Riksrevisionen

REVISION2006-11-30

Riksrevisionen ska granska den statliga verksamheten. Men myndigheten är själv ineffektiv, dyr och toppstyrd, enligt en intern promemoria. Mycket av det beror på osäkerhet, anser ST inom Riksrevisionen.

Av:  Mikael Silberstein

För tre år sedan slogs Riksdagens revisorer och Riksrevisionsverket, som låg under regeringen, ihop.

Bo Hillman, ordförande för ST inom Riksrevisionen, säger att arbetet bygger på att myndigheten är oberoende.

– Det skapar en otrygghet och osäkerhet. Innan vi lämnar ifrån oss rapporter vill vi vara helt säkra.

Produktionen har inte flutit på bra.

Dagens Nyheter har tagit del av den

Enligt en intern promemoria som Dagens Nyheter tagit del av kostar en rapport från Riksrevisionen i snitt över fyra miljoner kronor.

Rapporter från föregångarna, Riksdagens revisorer och Riksrevisionsverket, kostade en respektive två miljoner kronor.

I snitt producerar en anställd vid den så kallade effektivitetsrevisionen en rapport var tredje år, på Riksdagens revisorer producerade varje anställd en rapport om året.

– Rapporterna är dyra. Det läggs ner mycket tid på att säkra kvaliteten och det är en utdragen process. Många deltar också i utredningarna, kanske dubbelt så många som på Riksrevisionsverket, säger Bo Hillman.

Myndigheten sköter inte helt sitt uppdrag, enligt uppgifterna i DN. Där sägs att Riksrevisionens granskningar sällan sker utifrån ”god hushållning med offentliga medel” och ”samhällsekonomisk effektivitet”, trots att det är ett av myndighetens syften. I stället fokuserar många rapporter på ”ordning och reda” och ”regelefterlevnad”.  

Tidigare rådde oklara beslutsgångar på myndigheten, organisationen var platt. Nu har en mer hierarkisk organisation skapats, enligt rapporten.

– Organisationen har ännu inte börjat fungera och folk vet inte heller hur den ska göra det, säger Bo Hillman.  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA