Annons:

It-haveri vid Göteborgs universitet

HÖGSKOLAN2020-09-30

Sedan förra veckan ligger stora delar av it-systemet nere vid Göteborgs universitet. Tusentals anställda har under denna tid inte haft åtkomst till sina e-postkonton.

Natten till fredag förra veckan havererade flera av universitetets e-postservrar. Det ledde till att det varken gick att nå personliga e-postadresser eller funktionsbrevlådor vid Göteborgs universitet. Under helgen lyckades it-enheten tillsammans med universitetets underleverantörer återställa mejl-funktionen för ungefär hälften av de 6 500 medarbetarna, skriver universitetet.

”Det är mycket olyckligt att det inte går att nå samtliga e-postadresser vid Göteborg universitet. Vi arbetar intensivt för allt ska fungera igen så snart som möjligt. Jag hoppas på förståelse från studenter, medarbetare, allmänhet och externa samarbetspartners”, kommenterar rektor Eva Wiberg i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet berör problemen bara de anställdas e-post och e-post till olika avdelningar och funktioner vid universitetet. Studenternas e-postadresser ska inte vara berörda. Universitetet tror inte att e-post som skickats till drabbade adresser medan de varit nere kommer att komma fram när adresserna blir tillgängliga igen.

”Jag skulle bedöma att det är 2 500 – 3 000 medarbetare som vi betar av. Vi har hittills behövt ta hand om information som finns och återskapa konton manuellt. Det är tidsaspekten som jag mest är orolig för, det här är ett viktigt verktyg att kunna hantera”, säger it-chefen Sören Ehrnberg till Göteborgs-Posten.

Enligt tidningen dementerar Sören Ehrnberg alla rykten om att det skulle röra sig om en hackerattack.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA