It-upphandling stoppas av säkerhetsskäl

ARBETSFÖRMEDLINGEN2017-09-20
Arbetsförmedlingen stoppar en pågående upphandling av ett stort it-projekt. I ljuset av skandalen på Transportstyrelsen har man beslutat att göra en fördjupad säkerhetsanalys, uppger SVT Nyheter.

I våras upphandlade Arbetsförmedlingen ett stort it-projekt, värt 150 miljoner kronor, som slutade med att en it-leverantör fick uppdraget. Men nu stoppas processen innan avtal har skrivits. Anledningen är att Arbetsförmedlingen vill göra en djupare säkerhetsanalys för att undvika en skandal liknande den på Transportstyrelsen.

”Myndigheten behöver ställa högre krav på informationssäkerhet än de vi gjorde i den aktuella upphandlingen. Vi måste vara säkra på att vi hanterar sekretessbelagd information och uppgifter på ett tillförlitligt och rättssäkert sätt”, säger Arbetsförmedlingens säkerhetschef Lennart Gustafsson på myndighetens intranät, enligt SVT Nyheter.

Arbetsförmedlingen vet i dag inte om det företag som vann upphandlingen kommer att stämma myndigheten för uteblivna intäkter. Så sent som i februari dömdes myndigheten att betala 40 miljoner efter att ett it-projekt med leverantören CGI havererat och fått avbrytas i förtid, enligt SVT Nyheter. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.