Skärpt säkerhet för statliga myndigheter

IT-SÄKERHET2018-01-19
Statliga myndigheter ska vara skyldiga att rådgöra med Säkerhetspolisen och försvaret innan de lägger ut säkerhetskänslig verksamhet på utomstående utförare. Det beslutade regeringen på torsdagen.

Regeringen beslutade på torsdagen om ändringar i säkerhetsskyddsförordningen som innebär att alla statliga myndigheter blir skyldiga att samråda med Säkerhetspolisen, Säkerhetspolisen, och Försvarsmakten innan de lägger ut säkerhetskänslig verksamhet på en annan utförare.

Genom de nya bestämmelserna blir myndigheter som planerar en upphandling med krav på säkerhetsskyddsavtal skyldiga att samråda med både Säkerhetspolisenoch försvaret innan upphandlingen påbörjas. Skyldigheten gäller om en leverantör kommer att få tillgång till hemliga uppgifter, eller möjlighet att förvara hemliga uppgifter utanför myndighetens lokaler. De nya reglerna kommer att gälla flera hundra upphandlingar per år.

Säkerhetspolisen och försvaret får förelägga den myndighet som ska lägga ut verksamhet att vidta åtgärder för att säkerställa säkerhetsskyddet. Om föreläggandet inte följs eller om säkerhetsskyddslagens krav inte följs får Säkerhetspoliseneller försvaret stoppa upphandlingen. De nya reglerna kommer att gälla från 1 april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.