Privatpersoner kräver skadestånd av Transportstyrelsen

TRANSPORTSTYRELSEN2017-10-02

Flera privatpersoner har anmält Transportstyrelsen efter it-skandalen. Det rör sig bland annat om personer med skyddad identitet som nu måste byta namn och identitetshandlingar, rapporterar Sveriges Radio.

Det är oklart om uppgifter om enskilda individer har hamnat i orätta händer efter it-skandalen på Transportstyrelsen, men många privatpersoner känner sig kränkta och är rädda att deras personuppgifter kan spridas och missbrukas.

17 privatpersoner har anmält Transportstyrelsen till Justitieombudsmannen, JO, och flera har polisanmält myndigheten, enligt SR.

Transportstyrelsen har hittills fått in 18 brev med skadeståndskrav från privatpersoner, bland annat från personer med skyddad identitet som menar att myndighetens agerande innebär ökade kostnader för dem då de nu måste vidta åtgärder för att skydda sig själva, till exempel genom att byta namn och skaffa nya identitetshandlingar, uppger SR.

Men majoriteten av dem som kräver skadestånd skriver att de upplever sig kränkta då deras personuppgifter hanterats felaktigt.

”Vi kommer att utreda om det finns någon grund för att bevilja skadestånd i vart och ett av de här fallen”, säger Daniel Granqvist verksjurist på Transportstyrelsen, till SR.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA