Ja till nytt förbund

ST2003-12-05

Enhälligt ja till samgående mellan ST och FF. Det blev ST-kongressens beslut den 11 juni. Ett andra beslut tas vid ytterligare en extrakongress i december.
Av MARIANNE WIBERG
STs förbundsordförande Annette Carnhede påminde i sitt inledningsanförande om besvikelsen i december då HTFs förbundsråd röstade nej till Trio.

– Men sedan har vi känt mer tillförsikt och arbetslust. FS har beslutat att ta till vara det goda av Trioprojektet: Satsa på studerande- och yrkesfrågor och arbeta för bättre försäkringsvillkor.

De frågorna finns också med när ST och FF tillsammans ska bilda det nya ST.

Det sistnämnda var orsaken till att STs kongress samlats. Ledamöterna skulle ta ställning till det så kallade junidokumentet, ”Det nya ST”.

– Det innebär en kraftsamling kring viktiga fackliga frågor, fortsatte Annette Carnhede. Rapporten har en mål- och utvecklingsplan och en beslutsdel, fusionsavtalet.

Denna måste kongressen anta eller förkasta i sin helhet. Mål- och utvecklingsplanen däremot kan ändras, förklarade hon.

Ombuden hade många lovord om dokumentet, Det nya ST. ”Ett naturligt steg”, ”många gemensamma utgångspunkter för de två förbunden”, ”inspirerande”, var några omdömen.
Fast diskussion blev det och främst ifall det nya förbundet skulle stå kvar i Statstjänstemännens arbetslöshetskassa, SeA, eller bilda en egen.

– Jag är betänksam inför den nya a-kassan och har också tidigare lämnat en reservation till förbundsstyrelsens beslut, sade Lars-Olof Nilsson, ST-Skatt (se också insändare på sid 29). Avgiften ökar med 1:50–3 kronor per medlem och månad, men att stå kvar i SeA innebär låga kostnader.

Han yrkade på att den punkten i fusionsavtalet skulle brytas ut och avgöras för sig. Till honom slöt sig också Kerstin Grahn, förbundsstyrelsen, liksom Lennart Grönberg, ST-Polisväsende.

Bent Nielsen, ST-AMS, trodde däremot att en egen a-kassa skulle ge de arbetslösa medlemmarna bättre stöd och att man på sikt får igen pengarna. Han yrkade bifall till styrelsens förslag.

På samma linje var Anette Jellve, ST-Domstol, medan Nina Jäärni, ST-Valkorporationen, efterlyste mer diskussion i ämnet.

Reaktioner blev det också på en rubrik i mål- och utvecklingsplanen. Den lyder: ”Det bästa facket för välutbildade och yngre”.

Dag Andersson, STs centrala kansli, hade i sin föredragning tagit upp det stora rekryteringsbehovet. Fram till 2004 behöver ST och FF sammanlagt drygt 13 000 och till 2012 hela 75 000 nya medlemmar för att behålla sitt nuvarande medlemsantal. Eftersom statsanställda tenderar att bli alltmer välutbildade är just denna grupp viktig.

Evert Sunesson, ST-Skog, reagerade dock mot formuleringen. ST riktar sig även till äldre och dokumentet borde mer betona den ideologisk sidan när medlemmar värvas, framhöll han.

Han och fick med sig bland andra Lars Hedin, ST-SMHI, som också ogillade formuleringen.
Jan Sundström, ST-Skatt, tyckte däremot att den var bra liksom Jean-Pierre Zune, ST-ATF. Denne pekade även på svårigheten att värva just yngre medlemmar.

– Se det inte som att vi exkluderar någon grupp medlemmar utan som en utmaning, uppmanade Annette Carnhede.

Innan det blev dags för beslut tog hon åter till orda.

– Att bygga upp en ny a-kassa är en engångskostnad och den är mindre än vad ST subventionerat SeA med varje år. Dessutom äger a-kassornas styrelser frågan om det ska bli en ny a-kassa. Därför har förbundsstyrelsen i fusionsavtalet valt uttrycket att förbunden ska ”verka för” att bilda en ny a-kassa”.

Resultatet blev att kongressen enhälligt sade ja till samgåendet (inklusive att bilda en egen a-kassa). I december tar STs kongress ett andra och avgörande beslut om samgåendet.

Fakta

STs extrakongress tog ställning till samgåendet mellan ST och FF, manifesterat i det så kallade junidokumentet ”Det nya ST”.
I dokumentet finns en mål- och utvecklingsplan med mål, visioner och strategi för det nya förbundet. Av avtalet om samgåendet framgår att förbunden ska verka för att bilda en egen a-kassa och att FFs medlemmar bildar en egen ST-avdelning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA