Jämställdheten förlorare med DO

JÄMSTÄLLDHET2012-11-21

Införandet av den nya samlade myndigheten Diskrimineringsombudsmannen, DO, har fått negativa konsekvenser för jämställdheten. Den slutsatsen dras i en aktuell forskningsrapport.

Satsningen på en diskrimineringsombudsman, som ska se till helheten – kön, etnicitet, klass, handikapp, sexuell orientering och ålder – har inte varit bra för jämställdhetsarbetet.

”Resultatet har blivit minskade resurser”, säger forskaren Sofia Strid vid Örebro universitet i ett pressmeddelande.

Sofia Strid är en av 50 forskare som deltar i Quing-nätverket, ett nätverk som kartlägger hur olika europeiska länder arbetar med jämställdhet. För fem år sedan anslog EU-kommissionen 55 miljoner kronor till projektet, för att det skulle kartlägga hur 27 EU-länder samt Turkiet och Kroatien arbetar med diskrimineringsfrågor.

Projektet har byggt upp en databas för att analysera lagar, motioner, statliga utredningar och debatter och få en överblick över arbetet kring såväl våld mot kvinnor som jämställdhet på arbetsmarknaden och i hemmet. Bland annat har projektet granskat hur jämställdhetsfrågorna i Sverige har påverkats av sammanslagningen av ombudsmän.

”Genom att slå samman alla myndigheterna till en hoppades man kunna uppnå ett mer intersektionellt arbetssätt”, säger Sofia Strid.

Den nya myndigheten skulle upplösa gränserna mellan olika diskrimineringsgrunder som kön, sexualitet, ålder, klass, funktionsduglighet, etnicitet och religion, och mer se till hur de olika aspekterna samverkar och är beroende av varandra. Men enligt Sofia Strid så har det inte lyckats:

”Vi har tydligt kunnat se att det inte har fungerat, eftersom ombudsmännen inte arbetat med att integrera alla aspekter. Sammanslagningen har istället lett till minskade resurser för diskrimineringsfrågor på grund av kön. Vår forskning visar att man måste kunna prata om olika grunder för diskriminering separat för att kunna arbeta med problemen i praktiken.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA