Jämställdhetsarbete har effekter för medborgarna

STATSFÖRVALTNING2023-04-20

Fem myndigheter har vidtagit åtgärder som har lett till effekter för myndighetens målgrupper, bedömer Jämställdhetsmyndigheten i sin årliga utvärdering av utvecklingsprogrammet Jämställdhetsintegrering i myndigheter.

Jämställdhetsmyndigheten ger stöd till 54 myndigheter i utvecklingsprogrammet Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM, som ska pågå fram till 2025. Rapporten från Jämställdhetsmyndigheten är en delredovisning av regeringens uppdrag.

”JiM-uppdraget bidrar till att myndigheterna prioriterar arbetet och att flertalet når resultat. Vi ser också en utveckling mot ett mer målinriktat arbete, där samtliga myndigheter i år anger att de bidragit till ett eller flera av de jämställdhetspolitiska delmålen”, konstaterar Sandra Moberg, utredare vid enheten för stöd och samordning på Jämställdhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Fjorton av de deltagande myndigheterna behandlas särskilt i rapporten, med en djupare analys. Fem av dem – Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Polismyndigheten – kan enligt rapporten visa på resultat som lett till effekter för verksamhetens målgrupp och som i förlängningen kan antas bidra till de jämställdhetspolitiska målen.

Hos Arbetsförmedlingen har andelen kvinnor ökat i beslut om nya matchningstjänster och i nya beslut om nystartsjobb. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap rapporterar att andelen kvinnor bland insatspersonal ökar. Migrationsverket har gjort ett rättsligt ställningstagande som ger kvinnor och flickor från Afghanistan rätt till flyktingstatus på grund av kön. Myndigheten har också utvecklat sitt arbete så att kvinnor och män i asylsökande familjer i större utsträckning än tidigare får varsitt bankkort.

”Under 2022 har vi utvecklat stödet för att hjälpa myndigheterna att bättre planera, analysera, organisera och följa upp sitt arbete. I år ser vi att fler myndigheter förbättrat sin uppföljning och analys”, kommenterar Sandra Moberg utvärderingens resultat i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA