JK granskar om polisen begått brott

POLISEN2015-01-19
Anställda vid Polisen misstänks ha försökt ta reda på vem som lämnat ett tips till Ekot om det hemliga kvinnoregister som programmet avslöjade före jul. Nu har Justitiekanslern, JK, inlett en förundersökning.

I slutet av förra året avslöjade Ekot med hjälp av anonyma källor att Södertörnspolisen i Stockholm fört ett register över misshandlade kvinnor. Registret saknade tillstånd och innehöll kommentarer som ”mytoman”, ”knepig”, ”muslim”, ”förståndshandikappad” och ”krånglig”.

Nu misstänks anställda vid Polisen ha eftersökt källorna till nyheten, alltså vem eller vilka som har lämnat det anonyma tipset till Ekot. Att lämna ett anonymt tips är en rättighet för anställda på myndigheter som Polisen. Och att försöka ta reda på vem som lämnat ett tips är ett brott mot efterforskningsförbudet i grundlagen.

Efter en anmälan från Polisens internutredare har därför JK inlett en förundersökning. Enligt Ekot vill JK Anna Skarhed inte kommentera förundersökningen i nuläget. 

Nya rikspolischefen Dan Eliasson välkomnar utredningen och säger att polisanställda naturligtvis ska kunna lämna information till media anonymt.

”Det måste vara ett kristallklart ja på den frågan. Ingen inom svensk polis ska efterforska källor. Då är man ute på helt fel väg. Svensk polis ska respektera de grundläggande fri- och rättigheterna, och gör det. Om det finns någon person som svajar på det är det utmärkt att det utreds omedelbart”, säger han till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.