Polisen kände till kvinnoregister

INTEGRITET2015-02-18
Nya avslöjanden om Stockholmspolisens så kallade kvinnoregister visar att polisledningen hade fått flera larm om det, långt innan uppgifter om det publicerades i media under förra året.

I december avslöjade Ekot att polisen på Södertörn, söder om Stockholm, förde ett hemligt register över kvinnor som utsatts för misshandel och övergrepp. Uppgifterna ledde till omfattande kritik och polisledningen förnekade all kännedom om registret. Sedan dess har tre olika utredningar om registret inletts.

Nu berättar Ekot att polisledningen fick flera larm om registret redan för två och ett halvt år sedan. En kriminalinspektör skrev i maj 2012 flera brev och mejl till personer i polisledningen. Det första larmet vidarebefordrades till polisens internutredningar, där undersökningen lades ner efter en dag. När det kom fler brev beslutade åklagare att inleda en förundersökning. Men den undersökningen finns i dag inga uppgifter om i polisens datasystem uppger Ekot.

Mer än ett år senare kallades kriminalinspektören till ett förhör om uppgifterna om ett register med kränkande och nedlåtande uppgifter om kvinnor som utsatts för brott. Av förhöret framgår att det existerar ett register med mycket känsliga personuppgifter

Två veckor senare lades utredningen ned, enligt Ekots uppgifter. Centrala etikprövningsnämnden bedömde att ärendet hörde hemma hos Datainspektionen, DI, eftersom det gällde hantering av känsliga personuppgifter. Men ärendet skickades aldrig över till DI. Registret föll i glömska tills det uppmärksammades i media i december 2014.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.