Inget straff för kvinnoregister

POLISEN2016-02-22
Ingen kommer att ställas till försvar för polisens så kallade kvinnoregister. Även om registret var olagligt och tjänstefel har begåtts anser åklagaren det handlar om ringa tjänstefel som inte är straffbart.

Tusentals kvinnor blev under tio år registrerade i Södertörnspolisens register över kvinnor som utsatts för våld och övergrepp. Datainspektionen, DI, har slagit fast att registret var olagligt och regeringen har bett de drabbade kvinnorna om ursäkt. Men ingen av de inblandade poliserna ställs till svars, uppger Ekot. Internutredningen har lagts ner.

I sitt kvinnoregister noterade polisen både känsliga uppgifter om tusentals kvinnor som anmält att de blivit misshandlade av någon närstående och olika kränkande omdömen baserade på de förhör som hållits. ”Psykopatvarning”, ”borderline samt bipolär” och ”psykiskt instabil” var några omdömen som återfanns i registret.

DI har riktat skarp kritik mot registret och beordrat polisen att upphöra med den olagliga registreringen. Enligt DI fanns ingen laglig grund för registret, som fortsatte att föras flera år efter att polismyndigheten hade beslutat att det skulle upphöra.

Chefsåklagare Eva Finné, som utrett kvinnoregistret sedan det avslöjades i december 2014, har nu beslutat att lägga ner Polisens internutredning, uppger Ekot.

”Tjänstefel är inte straffbart om det anses som ringa. Jag har sett det på det här som att det är ringa tjänstefel. Allt som är fel är inte straffbart”, säger Eva Finné till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.