Polisen: ”Vi kunde ha gjort mer”

INTEGRITET2015-02-19
Stockholmspolisen medger till Ekot att den borde ha gått till botten med uppgifterna om ett särskilt kvinnoregister i Södertörn redan när den första informationen nådde ledningen år 2012.

Trots flera interna utredningar vidtog inte polisledningen några åtgärder mot Södertörnspolisens register över misshandlade och kränkta kvinnor förrän Ekot avslöjade kvinnoregistret i december 2014. Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander medger att man borde ha gjort mer:

”När det här uppdagades så initerades en internutredning, men varför man inte grävde vidare kan jag inte svara på”, säger han till Ekot.

På frågan om Polisen kunde ha gjort mer svarar han:

”Det kunde man säkert. Nu när det har exponerats på det här viset och vi ser olika delar lyftas, så  visst, i efterhand kan man säga att vi borde kanske ha gjort mer. Vi borde kanske ha kontaktat Datainspektionen och vi borde kanske ha grävt mer själva.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.