JO: Färre brott utreds

RÄTTSVÄSENDET2010-11-17

Justitieombudsmannen Mats Melin är kritisk till ett utredningsförslag som ger polis och åklagare större möjligheter att lägga ned brottsutredningar utan förundersökning. Ändå godtar han förändringen.

En utredning har föreslagit att rättsväsendet i stora och komplicerade brottsutredningar ska kunna lägga vissa mindre allvarliga gärningar i brottshärvan till handlingarna, utan förundersökning. Justitieombudsmannen, JO, framhåller i sitt remissvar att han fört fram att alltför många brottsutredningar läggs ned redan som det är. Om möjligheterna blir ännu större kommer givetvis färre brott att utredas, och det är otillfredsställande både för samhället och det enskilda brottsoffret, skriver han.

JO godtar ändå förändringen, med motiveringen att det knappast finns anledning att tro att rättsväsendet kommer att få väsentligt högre anslag och att resurserna måste användas effektivt. Men då måste det vara tydligt att de nya reglerna inte ska tillämpas vid brott som innebär grova integritetskränkningar, såsom sexualbrott och fridskränkningsbrott.

Och dagens praxis när det gäller hänsyn till enskilda människors intressen förefaller väl snäv, varnar han. ”Även den som varit offer för brott som t ex misshandel eller stöld av normalgraden kan ha upplevt sig blivit utsatt för en betydande integritetskränkning”. Därför bör alla brott av någon svårighetsgrad utredas om det kanske med en rimlig arbetsinsats, skriver JO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA