JO granskar platsbrist på ungdomshem

SIS2022-08-11
Justitieombudsmannen, JO, ska granska problemet med platsbrist på de statliga ungdomshemmen inom Statens institutionsstyrelse, rapporterar Göteborgs-Posten.

Som Publikt rapporterat gick Statens institutionsstyrelse, SiS, upp i stabsläge i juni på grund av brist på personal och platser på ungdomshemmen. Nu har JO Thomas Norling beslutat att granska konsekvenserna av platsbristen för barn och unga. ”Jag tycker att platsbristen är så pass allvarlig att jag vill följa det på nära håll”, säger han till Göteborgs-Posten.

Han har ställt ett antal frågor till SiS, bland annat om orsakerna till och åtgärderna mot platsbristen. De ska besvaras senast 23 september, enligt Göteborgs-Posten. Tidningen rapporterar att Göteborgs kommun tvingats låta gängkriminella vänta i flera veckor på en plats, och ordföranden för socialnämnden på Hisingen har gjort en JO-anmälan.

När SiS gick upp i stabsläge gjordes bedömningen att platsbristen beror på att man varit nödgad att stänga hela eller delar av avdelningar. Detta har bland annat berott på svårigheter att rekrytera personal med rätt kompetens och akuta renoveringsbehov i vissa lokaler. De åtgärder som då planerades var att om möjligt flytta ungdomar till vård på öppna avdelningar eller till hem för vuxna missbrukare, LVM-hem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.