JO granskar platsbrist på ungdomshem

SIS2022-08-11

Justitieombudsmannen, JO, ska granska problemet med platsbrist på de statliga ungdomshemmen inom Statens institutionsstyrelse, rapporterar Göteborgs-Posten.

Som Publikt rapporterat gick Statens institutionsstyrelse, SiS, upp i stabsläge i juni på grund av brist på personal och platser på ungdomshemmen. Nu har JO Thomas Norling beslutat att granska konsekvenserna av platsbristen för barn och unga. ”Jag tycker att platsbristen är så pass allvarlig att jag vill följa det på nära håll”, säger han till Göteborgs-Posten.

Han har ställt ett antal frågor till SiS, bland annat om orsakerna till och åtgärderna mot platsbristen. De ska besvaras senast 23 september, enligt Göteborgs-Posten. Tidningen rapporterar att Göteborgs kommun tvingats låta gängkriminella vänta i flera veckor på en plats, och ordföranden för socialnämnden på Hisingen har gjort en JO-anmälan.

När SiS gick upp i stabsläge gjordes bedömningen att platsbristen beror på att man varit nödgad att stänga hela eller delar av avdelningar. Detta har bland annat berott på svårigheter att rekrytera personal med rätt kompetens och akuta renoveringsbehov i vissa lokaler. De åtgärder som då planerades var att om möjligt flytta ungdomar till vård på öppna avdelningar eller till hem för vuxna missbrukare, LVM-hem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA