SiS flaggar för nytt krisläge

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2022-11-09
Statens institutionsstyrelse, SiS, har brist på platser i sluten vård samtidigt som myndigheten har mycket svårt att rekrytera, skriver generaldirektören Elisabet Åbjörnsson Hollmark i ett svar på en anmälan till Justitieombudsmannen, JO. Ledningen överväger ett krisavtal, uppger Dagens Nyheter.

Enligt skrivelsen till JO är platstillgången ”fortsatt mycket ansträngd” och Statens institutionsstyrelses generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark förvarnar om att ett nytt så kallat krisavtal kan bli aktuellt. Så sent som i somras gick SiS upp i stabsläge på grund av platsbristen. Redogörelsen till JO är ett led i en utredning sedan SiS anmälts för bristerna, skriver Dagens Nyheter.

Enligt skrivelsen skulle ett nytt krisavtal möjliggöra att även anställda på huvudkontoret och SiS lokala kontor ”med lämplig erfarenhet och kompetens” kan stötta i den praktiska vården av ungdomarna. 

Elisabet Åbjörnsson Hollmark skriver till JO att hon beslutat om ”kraftfulla åtgärder”. Enligt redovisningen ska direktörerna för ungdomsvården i norr och söder ”skyndsamt” ta fram 40 platser för akutplaceringar. Senast 1 februari ska de vara i drift, skriver Dagens Nyheter.

Enligt tidningen kunde i månadsskiftet september/oktober 115 av SiS totalt cirka 730 platser inte användas av olika skäl, bland annat skadegörelse.

SiS utreder enligt tidningen att skaffa flyttbara moduler för att lättare kunna placera unga i ”vård i enskildhet”. Det handlar om låsbara utrymmen, som kan användas för att ”hantera nödsituationer” som upplopp och brand.

I sitt svar till JO ägnar Elisabet Åbjörnsson Hollmark enligt Dagens Nyheter mycket utrymme till att beskriva svårigheterna att få tag på  personal. I månadsskiftet september/oktober hade myndigheten 171 vakanta tjänster.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.