SiS planerar för höjd säkerhet på ungdomshem

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2022-08-12
Statens institutionsstyrelse, SiS, har beslutat om en femårsplan för säkerhetsklassning av sina ungdoms- och LVM-hem. Planen innebär att femton ungdomshem säkerhetsklassas, varav tre på den högsta nivån.

Redan i år kommer ungdomshemmen i Tysslinge och Johannisberg att säkerhetsklassas på högsta säkerhetsnivå, nivå 1, skriver Statens institutionsstyrelse i ett pressmeddelande. Högsta säkerhetsklassning innebär enligt pressmeddelandet bland annat att institutionen har centralvakt, fler och bättre kameror, markradar, säkrare dörrar, stärkt perimeterskydd och avvisningsstaket samt operativa ledare på plats under dygnets alla timmar. Under 2025 kommer också Klarälvsgården att få högsta säkerhetsklassning.

Statens institutionsstyrelse skriver i pressmeddelandet att myndigheten fortsätter sitt utvecklingsarbetet för att öka tryggheten med en rad olika åtgärder, i synnerhet på ungdomshemmen med högsta säkerhetsnivå. Den långsiktiga planen för säkerhetsklassning ska enligt myndigheten skapa bättre förutsättningar för att anpassa innehållet i verksamheten efter den säkerhetsnivå institutionerna kommer att tillhöra.

”De säkerhetshöjande åtgärder som vi nu vidtar i myndigheten utgår ifrån en helhetssyn, där införandet av säkerhetsbedömningar och en enhetlig larmorganisation utgör viktiga exempel på satsningar. Själva säkerhetsklassningen av ungdoms- och LVM-hem handlar givetvis även om att anpassa den fysiska säkerheten”, framhåller SiS tillförordnade säkerhetsdirektör Petter Wåhlberg i pressmeddelandet.

Plan för SiS-hemmens säkerhetsklassning

2022 säkerhetsklassas Tysslinge på nivå 1, Johannisberg på nivå 1 och Nereby Bergsjön på nivå 3

2023 klassas Margretelund på nivå 3, Hässleholm på nivå 2 och Fortunagården på nivå 3

2024 klassas Gudhemsgården på nivå 2, Fagared på nivå 2 och Långanäs på nivå 3

2025 klassas Klarälvsgården på nivå 1, Nereby på nivå 2 och Ljungaskog på nivå 3

Därmed kommer 15 av SiS institutioner att vara säkerhetsklassade år 2026

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.