Bild: Johanna Hanno

JO-kritik mot chef på Migrationsverkets förvar

MIGRATIONSVERKET2023-12-12

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar en sektionschef på Migrationsverkets förvar i Mölndal för att i ett internt mejl ha uttalat sig på ett sätt som kan uppfattas som ett försök att begränsa de anställdas yttrandefrihet.

Den händelse som föranlett JOs kritik inträffade i april i år. Då skickade sektionschefen ett mejl till alla anställda på förvaret i Mölndal. ”Jag tycker fortsatt att det är beklagligt med de här mailen som skickas ut internt/externt, till andra myndigheter och media som baseras på konspirationsteorier från medarbetare som är missnöjda med arbetsgivarens förändringar på förvaret i Mölndal. Det är tyvärr inte första gången och inget av det som nämns utgår ifrån fakta”, skrev sektionschefen.

Formuleringen ledde till en JO-anmälan, vilket Publikt rapporterade om i maj, och i ett beslut kritiserar nu JO Per Lennerbrant formuleringarna i mejlet.

”En offentlig arbetsgivare får inte lämna kritiska synpunkter på att anställda använder sin yttrandefrihet”, skriver han i beslutet.

I Publikts tidigare artikel om händelsen sade sektionschefen att hennes mejl var ett svar på en längre mejlkorrespondens där vissa anställda framfört kritik mot verksamheten. Sektionschefens syfte var, enligt henne själv, att få till stånd ett möte med dessa personer.

I samma artikel sade STs sektionsordförande inom Migrationsverket region väst, Alena Barzngi, att hon i grunden uppfattade mejlet som en vädjan om dialog, inte en munkavle.

Enligt JO kan en arbetsgivare givetvis söka dialog med anställda om deras kritik mot verksamheten. ”Men här anser jag att sektionschefen har vidtagit en repressalieåtgärd som inte är tillåten enligt regeringsformens skydd för yttrandefriheten”, konstaterar Per Lennerbrant i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA