Förvaltningsrätten i Malmö.
Bild: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos
Förvaltningsrätten i Malmö.

JO kritiserar förvaltningsrätt

JO2021-09-02
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar på nytt förvaltningsrätten i Malmö för långsam handläggning. Beslutet gäller bland annat hanteringen av överklaganden om sjukpenning och skyddsjakt.

JO kritiserade förvaltningsrätten i Malmö redan i maj 2020 för långsam handläggning av två mål. JO konstaterade då att domstolen hade lagt ned stort arbete på att komma till rätta med balanserna på domstolen och att det därför var oroväckande att handläggningstiderna för socialförsäkringsmålen trots det ökade.

Nu får domstolen på nytt kritik för långsam handläggning av tre mål. Ett mål om sjukpenning som inleddes 29 november 2018 avgjordes inte förrän 27 april 2020. Sedan kammarrätten i Göteborg återförvisat målet till förvaltningsrätten dröjde det ytterligare drygt fem månader innan målet avgjordes.

Chefs-JO Elisabeth Rynning konstaterar i sitt beslut att den sammanlagda handläggningstiden blev över ett år och tio månader. Domstolen får också kritik för långsam handläggning av ett mål om skyddsjakt. I det målet blev handläggningstiden mer än ett år och fem månader. Enligt chefs-JO har handläggningstiderna överskridit vad som varit rimligt och acceptabelt.

De handläggningstider som domstolen har redovisat, särskilt när det gäller socialförsäkringsmålen, är enligt chefs-JO fortfarande för långa och ger anledning till oro.

Förvaltningsrätten har i sitt yttrande förklarat att den exceptionella inströmningen av asylmål de senaste åren har påverkat domstolen som helhet, med hårda prioriteringar som följd. Domstolens prognos är att situationen kommer att förbättras ytterligare.

”Jag har stor förståelse för att domstolen under en längre tid har befunnit sig i en ansträngd situation och i ett osäkert ekonomiskt läge. Förvaltningsrätten förtjänar trots detta kritik för den långsamma och passiva handläggningen av de tre målen”, skriver chefs-JO Elisabeth Rynning i beslutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.