Förvaltningsrätten i Malmö kommer inte att utlysa några nya notarietjänstgöringar för 2020. Det kommer påverka framtida domarrekrytering, skriver ST och Saco-S.
Bild: Mostphotos
Förvaltningsrätten i Malmö kommer inte att utlysa några nya notarietjänstgöringar för 2020. Det kommer påverka framtida domarrekrytering, skriver ST och Saco-S.

Facken vid migrationsdomstolarna larmar

NYHET2019-11-18
De anställda vid migrationsdomstolarna måste få en acceptabel arbetsmiljö med rimlig arbetsbelastning, skriver ST och Saco-S i ett gemensamt brev till socialförsäkringsutskottet. De båda fackliga organisationerna kräver att mer pengar ska skjutas till.

Situationen är redan ansträngd, skriver fackliga företrädare på migrationsdomstolarna i ett öppet brev till socialförsäkringsutskottet, som Dagens Juridik var först att rapportera om.

I brevet, som Publikt har tagit del av, noterar ST och Saco-S vid förvaltningsrätterna i Malmö och Göteborg att regeringen i förslaget till budget för 2020 framhåller att migrationsdomstolarna tillförs medel för att korta handläggningstiderna.

Facken menar dock att det föreslagna tillskottet på 122 miljoner kronor är mindre än hälften av vad domstolarna har begärt och att en del dessutom kommer att gå till att reglera den förhöjda anslagskrediten för 2019.

Då återstår 20 miljoner kronor att fördela mellan landets fyra migrationsdomstolar och migrationsöverdomstolen, hävdar ST och Saco-S.

Arbetstagarorganisationerna anser att följderna av ett sådant förslag blir ”allvarliga” och ”långtgående” både för migrationsdomstolarnas verksamhet och för enskilda individer vars mål handläggs av domstolarna.

Facken konstaterar också att förslaget redan fått konsekvenser. Förvaltningsrätterna i Malmö och Göteborg kommer inte utlysa några nya notarietjänstgöringar för 2020. Det kommer påverka framtida domarrekrytering, menar ST och Saco-S. Dessutom har domstolarna beslutat att nästan inga provanställningar ska övergå i tillsvidareanställningar, skriver man.

I skrivelsen till socialförsäkringsutskottet varnas också för att jourmålen förväntas öka, eftersom Migrationsverkets förvarsverksamhet har tillförts medel. Det kommer påverka andra måltyper, med längre handläggningstid som följd, skriver de fackliga organisationerna.

Sammantaget kommer budgeten för 2020 innebära längre handläggningstider, personalflykt och försämrad arbetsmiljö om den röstas igenom, skriver ST och Saco-S och kräver att medel skjuts till av regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.