Förvaltningsrätten i Malmö kommer inte att utlysa några nya notarietjänstgöringar för 2020. Det kommer påverka framtida domarrekrytering, skriver ST och Saco-S.
Bild: Mostphotos
Förvaltningsrätten i Malmö kommer inte att utlysa några nya notarietjänstgöringar för 2020. Det kommer påverka framtida domarrekrytering, skriver ST och Saco-S.

Facken vid migrationsdomstolarna larmar

NYHET2019-11-18

De anställda vid migrationsdomstolarna måste få en acceptabel arbetsmiljö med rimlig arbetsbelastning, skriver ST och Saco-S i ett gemensamt brev till socialförsäkringsutskottet. De båda fackliga organisationerna kräver att mer pengar ska skjutas till.

Situationen är redan ansträngd, skriver fackliga företrädare på migrationsdomstolarna i ett öppet brev till socialförsäkringsutskottet, som Dagens Juridik var först att rapportera om.

I brevet, som Publikt har tagit del av, noterar ST och Saco-S vid förvaltningsrätterna i Malmö och Göteborg att regeringen i förslaget till budget för 2020 framhåller att migrationsdomstolarna tillförs medel för att korta handläggningstiderna.

Facken menar dock att det föreslagna tillskottet på 122 miljoner kronor är mindre än hälften av vad domstolarna har begärt och att en del dessutom kommer att gå till att reglera den förhöjda anslagskrediten för 2019.

Då återstår 20 miljoner kronor att fördela mellan landets fyra migrationsdomstolar och migrationsöverdomstolen, hävdar ST och Saco-S.

Arbetstagarorganisationerna anser att följderna av ett sådant förslag blir ”allvarliga” och ”långtgående” både för migrationsdomstolarnas verksamhet och för enskilda individer vars mål handläggs av domstolarna.

Facken konstaterar också att förslaget redan fått konsekvenser. Förvaltningsrätterna i Malmö och Göteborg kommer inte utlysa några nya notarietjänstgöringar för 2020. Det kommer påverka framtida domarrekrytering, menar ST och Saco-S. Dessutom har domstolarna beslutat att nästan inga provanställningar ska övergå i tillsvidareanställningar, skriver man.

I skrivelsen till socialförsäkringsutskottet varnas också för att jourmålen förväntas öka, eftersom Migrationsverkets förvarsverksamhet har tillförts medel. Det kommer påverka andra måltyper, med längre handläggningstid som följd, skriver de fackliga organisationerna.

Sammantaget kommer budgeten för 2020 innebära längre handläggningstider, personalflykt och försämrad arbetsmiljö om den röstas igenom, skriver ST och Saco-S och kräver att medel skjuts till av regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA