JO kritiserar Kriminalvården

KRIMVÅRD2006-05-12

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Kriminalvården för hanteringen av intagnas brev. I två fall har brev öppnats och i det tredje har anteckningar som borde omfattas av sekretess kunnat läsas av andra intagna.

På Skogomeanstalten utanför Göteborg har Kriminalvården rutinmässigt fört journal över de intagnas postavier i en kvittensbok.

I boken har de intagna fått kvittera att de mottagit sin avi. JO konstaterar att av den kopia ur kvittensboken som bifogats anmälan framgår att avierna har avsett saker som ”pf 449:-”, ”paket från”. . . (avsändarens för- och efternamn respektive firma, till exempel Sergel Inkasso), ”rek körkort”, och så vidare.

”Det kan konstateras att flera av de uppgifter som förekommer i kvittensboken skulle kunna omfattas av sekretesslagen. De kan därför inte utan föregående prövning i det enskilda fallet lämnas ut till en annan intagen. Jag är därför starkt kritisk till kriminalvårdsmyndighetens rutiner i detta avseende”, skriver JO Jan Pennlöv.

På anstalten i Ystad öppnade personal av misstag ett brev till en intagen, avsänt av JO. Anstaltschefen konstaterar att det var ett misstag och att anstalten bett den intagne om ursäkt.

Brev till intagna som kommer från myndighet eller advokat får inte öppnas. Om det finns skälig misstanke att brevet trots kuvertets utseende och uppgiven avsändare faktiskt kommer från någon annan får det öppnas. Men JO påpekar att det i så fall är att föredra att det görs i den intagnes närvaro.

I det här fallet fanns ingen sådan misstanke, och även om kuvertet öppnades av misstag kan anstalten inte undgå kritik, skriver JO.

På Roxtunaanstalten utanför Linköping öppnade personal ett brev till en intagen från Linköpings kommun. Eftersom adressen var handskriven misstänkte den som hanterade posten att det var skickat från någon annan. Enligt JO bör man först försöka andra sätt att ta reda på om brevet faktiskt kommer från angiven avsändare innan det öppnas.

”Om det finns skäl att granska ett brev där en myndighet anges som avsändare vill jag framhålla att möjligheten för den intagne att närvara är särskilt viktig”, skriver JO.

”Med hänsyn till den betydelse som reglerna om skydd för förtrolig kommunikation har, vill jag understryka vikten av att personalen sköter posthanteringen på ett korrekt och omsorgsfullt sätt”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA