JO prickar polisen i Göteborg

POLISEN2006-03-23

JO riktar allvarig kritik mot polisen i Göteborg. Trots att våldsbrott ska prioriteras har polisen inte slutfört utredningen av en anmälan om våld mot tjänsteman, olaga hot och våldsamt motstånd.

Bakgrunden är att tre personer greps av ordningsvakter i samband med bråk på en restaurang i Göteborg i december 2001. I samband med gripandet belades de tre med handfängsel och fördes till polisstationen. Dagen efter försattes de på fri fot sedan polisanmälan upprättats.

I samband med ingripandet hölls förhör med de ordningsvakter som ansåg sig ha blivit utsatta för våld, ett vittne och de gripna.

Sedan dröjde det mer än två år innan utredningen kom igång, med nya förhör med de inblandade i början av år 2004. Då hade redan brottet våldsamt motstånd hunnit preskriberas. I maj-juni 2005 hölls ytterligare vittnesförhör samt förhör med de misstänkta. I juni 2005 lades förundersökningen ned, med hänvisning till att brott inte kunnat styrkas.

”Det är oacceptabelt att ett ärende blir liggande på detta sätt. Med så stora tidsutdräkter är risken för rättsförluster uppenbar, främst genom att bevisningen tunnas ut. De inblandades minnesbilder från händelsen bleknar och intresset från vittnen och andra att medverka i utredningen avtar. Ytterst handlar det om allmänhetens tilltro till polisens förmåga att lösa sina uppgifter”, skriver polismyndigheten själv till JO.

JO instämmer:

”Jag är väl medveten om att arbetssituationen i polisväsendet är ansträngd. Även med beaktande av detta är det emellertid helt oacceptabelt att det inte vidtas några utredningsåtgärder i ett ärende under så långa tidsperioder som i förevarande fall”.

Att anmälda brott blir utredda på ett kompetent sätt är en förutsättning för att brottsoffers intressen ska kunna tas tillvara och av grundläggande betydelse för allmänhetens förtroende för polisen, menar JO.

”Sammanfattningsvis anser jag att polismyndigheten förtjänar allvarlig kritik för handläggningen av ärendet”, avslutar JO Mats Melin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA