Annons:

JO ser risker med dubbelbeläggning

KRIMINALVÅRDEN2025-05-21

I en ny rapport slår Justitieombudsmannen, JO, fast att dubbelbeläggningarna inom Kriminalvården ger allvarliga konsekvenser för de intagna och dras psykiska och fysiska hälsa.

”Många intagna som delar cell upplever en otrygg tillvaro och dubbelbeläggningarna bidrar till en ökad risk för våld och hot”, betonar JO Katarina Påhlsson i ett pressmeddelande.

Katarina Påhlsson har undersökt de konsekvenser och risker som finns när Kriminalvården låter två intagna dela cell i häkten och anstalter. I en färsk rapport konstaterar JO att dubbelbeläggningen får allvarliga konsekvenser för de intagna och att deras psykiska och fysiska hälsa riskerar att påverkas negativt.

Enligt pressmeddelandet är dubbelbeläggning av celler väsentligt för Kriminalvården för att hantera platsbristen. Under en serie inspektioner under förra året situationen vid flera häkten och anstalter. Syftet med undersökningen har varit att förebygga omänsklig behandling av frihetsberövade personer.

”Jag kan inte dra någon annan slutsats än att förhållandena får omfattande och allvarliga konsekvenser för de intagna. Det finns en risk att intagna i anstalt utsätts för omänsklig eller förnedrande behandling. Kriminalvården behöver omgående se över vilka åtgärder som är nödvändiga att vidta för att undanröja de risker som är förknippade med att frihetsberövade delar cell”, understryker Katarina Påhlsson i pressmeddelandet.

JO lyfter i rapporten fram flera riskområden som särskilt problematiska. De intagna får i princip ingen som helst egentid, matchningen av vilka som ska dela cell är bristfällig eller uteblir helt och överlag görs ingen strukturerad uppföljning av hur dubbelbeläggningen fungerar.

I rapporten lämnar nu JO flera rekommendationer till Kriminalvården om hur situationen för de intagna kan förbättras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA