Bild: Milrab

JO vill ha svar om spotthuvor

KRIMINALVÅRDEN2021-02-23
Justitieombudsmannen, JO, begär att Kriminalvården redogör för hur så kallade spotthuvor används, och vilket rättsligt stöd myndigheten anser sig ha för detta. JO ser användningen som en integritetskänslig åtgärd.

Tidigare i år hade Justitieombudsmannen, JO, synpunkter i ett ärende där en intagen på ett häkte försågs med en så kallad spotthuva. Utifrån det har JO nu, i ett skriftligt beslut, begärt att myndigheten svarar på ett antal frågor om sina rutiner kring spotthuvor.

JO understryker i sin begäran att det kan finnas anledning till att förse klienter med spotthuva, men att det måste betraktas som integritetskänsligt och som en inskränkning av den intagnes fri- och rättigheter.

”Det är därför angeläget att Kriminalvården har rutiner för i vilka situationer och under vilka förutsättningar spotthuvor kan användas”, skriver JO.

JO vill bland annat veta i vilka situationer som spotthuvorna används, hur ofta de används samt om användningen av spotthuvor inom verksamheten har ökat.

Hur användningen av spotthuvor dokumenteras och följs upp samt om någon form av läkarbedömning görs innan huvorna sätts in som åtgärd, är andra frågor som JO ställer i sin begäran.

Man söker också svar på om Kriminalvården har identifierat några alternativa åtgärder till spotthuvor, som till exempel att i stället förse personalen med visir.

Kriminalvården har till 28 april på sig att svara på JOs frågor i ärendet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Mats Persson (ej verifierad) ons, 03/03/2021 - 15:17
En spotthuva ser jag som en självklarhet för att skydda myndighetsutövaren från ev smitta som spott kan medföra, det måste alltså finnas risk för smitta eller bett.

Integritetskränkande, tja hade inte den omhändertagne agerat kanske aggresivt, hade den inte behövts.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.