Jobb hotas på Umeå universitet

HÖGSKOLAN2006-12-19

För att undvika ett stort underskott vill Umeå universitet minska antalet anställda på enheten Näringsliv och samhälle. Samtalsklimatet på enheten upplevs som dåligt.

Av:  Mikael Silberstein

Enheten ska vara en länk mellan universitet, samhället och näringslivet och har 37 anställda. Men antalet kan komma att bantas till omkring 23 för att undvika ett beräknat underskott på 6,5 miljoner kronor år 2007, enligt STs företrädare Mats-Åke Moritz Lundkvist.

STs ambition är att alla som blir övertaliga ska omplaceras, men det är inte säkert att det går att genomföra, förklarar han. Hela personalstyrkan kommer att få söka om sina tjänster. Just nu pågår förhandlingar med arbetsgivaren.

– Orsaken till den svåra situationen är att enheten fått in mindre medel utifrån och att universitetets anslag till enheten kommer att minska. Den fick också vara utan chef en längre tid år 2005 och tappade då styrfart, säger Mats-Åke Moritz Lundkvist.

Personalen har varit orolig för hur ledningen av enheten fungerat och det har skapat arbetsmiljöproblem, förklarar han.

Det interna samtalsklimatet på enheten har av personalen upplevts som dåligt, liksom arbetsgivarens information till STs och Sacos lokala arbetsplatsombud.

–Våra medlemmar mår dåligt, är ledsna, upprörda och är oroliga för att bli arbetslösa, säger Mats-Åke Moritz Lundkvist.

Nu har universitetsdirektören Jan-Erik Ögren tillfälligt tagit över ansvaret för enheten.

ST Press har försökt få en kommentar av anställda på enheten. Så här svarade en medarbetare:

–Ingen här på enheten vill uttala sig nu. Det kan vändas emot en, så känsligt är läget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA