Jobben i fara vid omlokalisering

FLYTTEN2005-05-31

Försäkringskassans gemensamma administrativa service flyttas sannolikt till Östersund och Arvidsjaur. Men alla kommer inte att få behålla sina jobb efter omlokaliseringarna.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Vid ett möte den 10 juni förväntas Försäkringskassans styrelse fatta beslut om att koncentrera den gemensamma servicen till Östersund och Arvidsjaur. Att koncentrera hanteringen av leverantörsfakturor, inköp, löne- och reseadministration skulle halvera nuvarande personalstyrka på cirka 70 anställda.

Vid styrelsemötet ska också en personalomställningsplan presenteras.

– Det handlar både om utveckling, avveckling och hur vi ska erbjuda tjänster, förklarar Agneta Jöhnk, chef för Försäkringskassans personalstab.

Enligt henne är det viktigt att beskriva alla delar, eftersom det finns anställda som man ”med rimlig insats” inte kan erbjuda nya jobb inom myndigheten.

ST har haft invändningar mot valet av vilka arbetsuppgifter som ska koncentreras. Ändå väljer ST att inte ta ställning i något enskilt ärendeslag för att inte ställa medlemsgrupper mot varandra.

Hoppas på arbetsgivaren

– Vi förutsätter att arbetsgivaren gör sitt yttersta för att underlätta för dem som blir av med sina tidigare jobb eller inte kan flytta med dem, säger Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan och vice ordförande för ST.

Försäkringskassans ledning har gjort en fördjupad analys av det tidigare kritiserade utredningsförslaget om att koncentrera handläggningen av arbetsskador till högst tre orter i landet. Nu föreslår man att ärendena även framöver handläggs i varje län.

Försäkringskassan bidrar med 525 arbetstillfällen till de nedläggningsdrabbade orterna Östersund, Arvidsjaur, Västervik och Gotland.

Dessutom tillkommer länskontorens egna åtgärder för att klara sina budgetar efter 2006. En inventering pågår i varje län.

Ann-Marie Bromée Dahlrot är personalkonsult vid Försäkringskassans länskontor i Dalarna. Hon håller med facken om att klassificeringen inte är anpassad till hur personalen arbetar.
Bild: Patrik Lindström
Ann-Marie Bromée Dahlrot är personalkonsult vid Försäkringskassans länskontor i Dalarna. Hon håller med facken om att klassificeringen inte är anpassad till hur personalen arbetar.

HÄR HAMNAR JOBBEN:

Arvidsjaur: Gemensam service.

Östersund: Aktivitetsstöd, statlig fordran, familjebidrag till värnpliktiga och gemensam service.

Gotland: Återkrav från underhållsskyldiga bosatta utomlands, EU-vård och vissa övriga utlandsärenden för bosatta utomlands.

Västervik: Bilstöd till funktionshindrade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA