Karlstad Airport får lokala ägare

LFV2010-04-01
Karlstads flygplats går 1 december över till kommunen, landstinget och Region Värmland. Luftfartsverket, LFV, betalar 58 miljoner kronor för driften 2011.

Idag, 1 april, förs de tio lokala flygplatser som ska ingå i det statliga basutbudet till det nybildade statliga bolaget Swedavia. Ytterligare fyra flygplatser som LFV drivit, däribland Karlstad, övertas också av Swedavia, men de ska avvecklas eller säljas.

På onsdagen offentliggjordes en principöverenskommelse för flygplatsen i Karlstad. Uppgörelsen innebär att Karlstads kommun, Landstinget i Värmland och Region Värmland tar över flygplatsen från 1 december i år.

”Vi övertar nu Sveriges senast byggda flygplats – byggd med de strängaste miljökraven och väl underhållen. De 120 miljoner kronor som regionen bidrog med återkommer nu i form av en flygplats som är helt avskriven. Om vi skulle bygga den i dag skulle det kosta cirka en halv miljard”, skriver kommunstyrelsens ordförande Lena Melesjö Windahl, S, i ett pressmeddelande.

LFV betalar en ersättning om sammanlagt 58 miljoner kronor. Pengarna innefattar driften år 2011 och flera investeringar de närmaste åren, samt en förlikningsersättning till kommunen och landstinget för att LFV säger upp det gemensamma avtal om att äga och driva flygplatsen som skrevs när den byggdes.

Uppdelningen av LFV innebär att det nya bolaget Swedavia övertar ansvaret för att driva flygplatser, medan LFV svarar för flygledning och flygsäkerhet. Swedavias omsättning beräknas till fem miljarder kronor årligen. Den största flygplatsen är Stockholm Arlanda.

”Delningen innebär att respektive ledningar och styrelser kan fokusera på sina kärnverksamheter. Något som behövs när flygbranschen står inför stora utmaningar. För flygplatserna skapar bolagiseringen bättre affärsmöjligheter, ger förutsättningar för en snabbare beslutsprocess och underlättar samarbeten med andra parter” skriver Swedavias styrelseordförande Ingemar Skogö i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Floyd (ej verifierad) tis, 09/28/2010 - 12:54
Äntligen!
Nu kan vi skapa en flygplats som kan konkurrera på allvar.
Nya destinationer inom reguljärflyget samt många fler charterdestinationer kommer att ge Karlstad Flygplats en viktig roll i mellansverige samt för boende i Norges sydöstra fylken, inkl Oslo-området.
Flygplatsens utomordentliga förutsättningar när det gäller tågförbindelser (en av två i hela landet med järnväg på nära håll) kommer att hjälpa till att öka tillgängligheten.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.