Motvillig kommun tar över flygplats

LFV2008-12-18

Jönköpings kommun har kommit överens med Luftfartsverket, LFV, om att ta över Jönköping Airport. Kommunen är motvillig, men accepterar därför att alternativet kan vara nedläggning.

– Jönköpings kommun har aldrig haft någon vilja eller ambition att ta över ansvaret för Jönköping Airport. Vår uppfattning är att flygplatsen bör vara statens ansvar. Nu är situationen sådan att alternativet till ett kommunalt övertagande är risk för nedläggning. I det läget har vi ändå beslutat oss för att gå in. Vi gör det självklart med ambitionen att bli en så bra ägare som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Acko Ankarberg Johansson, kd, i ett pressmeddelande.

Överenskommelsen innebär att Jönköpings kommun ska ta över flygplatsen utan kostnad den 1 december 2009. Det bokförda värdet av flygplatsen är 45 miljoner kronor. LFV betalar dessutom en engångsersättning på 13 miljoner, 15 miljoner för nödvändiga flygsäkerhetsinvesteringar efter övertagandet samt miljöåtgärder för upp till 3 miljoner.

Det finns tre förbehåll i uppgörelsen mellan LFV och Jönköpings kommun. För att avtalet ska undertecknas i vår förutsätts att flygplatsen ska få fortsatta statsbidrag i ersättningssystemet för kommunala flygplatser, att miljödomstolen ska ge tillstånd till fortsatt fraktflyg och att alla andra detaljfrågor får en lösning.

– Det är en viktig signal till marknaden att huvudmannaskapet är klarlagt, det borgar för långsiktiga satsningar tillsammans med flygbolag och andra aktörer, säger Olle Sundin på flygplatsgruppen på LFV.

Totalt arbetar ett 60-tal personer på Jönköping Airport. De 30-talet LFV-anställda kommer att erbjudas fortsatt jobb hos kommunen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA