A-kassan lägre än försörjningsstödet

A-KASSAN2014-04-07
I år har a-kassan blivit lägre än försörjningsstödet, visar en rapport från Akademikerförbundet SSR. Detta visar inte att försörjningsstödet är högt, utan att a-kassan är ohållbart låg, anser förbundet.

En ensamstående person som blir arbetslös kan i dag få max 10 472 kronor netto i månaden i a-kassa. Motsvarande person som får försörjningsstöd i Stockholm får flera hundra kronor mer, 10 805 kronor, skriver förbundet. Alltså är den inkomstbaserade försäkringen, a-kassan, lägre än det behovsprövade stödet.

I tolv år har den maximala dagersättningen i arbetslöshetsförsäkringen legat på 680 kronor om dagen. Dagens maxbelopp på 10 472 kronor i månaden efter skatt i arbetslöshetsförsäkring motsvarar en bruttolön på 15 000 kronor i månaden.

”Så här stora hål i trygghetsnätet kan vi inte ha. Trygghetssystemen måste fungera, men också arbetsmarknadspolitiken så att människor kommer ut i arbete. Nu är det dax att visa på den politiska viljan för att skapa ett jämlikt samhälle med välfärdssystem värda namnet”, skriver Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR, i ett pressmeddelande.

A-kassan är inte längre en omställningsförsäkring mellan jobb utan en övergång från en vettig ekonomisk situation till ekonomiskt undantagstillstånd, anser förbundet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassa
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.