A-kassereform sköt vid sidan av målet

A-KASSAN2010-08-09

Förändringarna av a-kassan ledde snarare till högre lönekrav än till sänkta. Det kommer sociologen Anders Kjellberg vid Lunds universitet fram till i en studie.

Anders Kjellberg,docent i sociologi, har granskat effekterna av de förändringar av a-kassorna som beslutades av regeringen 2007. Ändringarna har lett till att kostnaden för att vara med i a-kassan ökat kraftigt och att avgifterna varierar mellan olika a-kassor. Regeringens syfte med förändringarna var bland annat att kostnaden för arbetslöshetsförsäkringen skulle återspegla risken för arbetslöshet i olika branscher, och att det i sin tur skulle verka återhållande på lönekraven i avtalsrörelserna.

Så blev det inte, konstaterar Anders Kjellberg i sin rapport. Snarare ledde de höjda avgifterna till att de fack där avgifterna ökat mest krävde större löneökningar som kompensation.

”Varken i 2007 års avtalsrörelse eller i 2010 års avtalsrörelse kunde man se ett samband mellan avtalade löneökningar och a-kasseavgiften, säger Anders Kjellberg” till Dagens Arbete.

”Lönekraven har inte hållits nere mer än allmänt under en lågkonjunktur. Arbetslösheten i de flesta branscher, särskilt inom industrin, beror inte på att man tidigare drivit upp lönerna utan på finanskrisen och den internationella lågkonjunkturen. Teorin stämmer inte med verkligheten”, säger Anders Kjellberg till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA