Kommunal kräver 1 000 kronor mer i månaden

AVTAL2007-01-12

Fackförbundet Kommunal kräver löneökningar på minst 3,9 procent och lägst 825 kronor per månad i ett kommande, ettårigt avtal. Andra krav är kraftigt höjda lägstalöner, en jämställdhetspott och längre deltider.

Motivet för satsningen på lågavlönade är att de nya a-kassereglerna sätter en press nedåt på lönerna, framför allt de lägsta lönerna. En arbetslös måste ta vilket jobb som helst som ger minst 10 500 kronor i månaden. Den lägsta lönen inom Kommunal ligger på 13 800 kronor, en lön som ingen kan leva på, enligt facket.

Även kravet på längre deltider hänger ihop med försämringarna i a-kassan. Arbetskravet för att kvalificera sig för a-kasseersättning har höjts från 70 till 80 timmar i veckan. Kommunal kräver därför att den minsta deltiden ska öka från 17 till 20 timmar i veckan.

Lönekravet tillsammans med jämställdhetspotten motsvarar löneökningar på drygt 1 000 kronor i månaden i genomsnitt.

Arbetsgivarsidan, Sveriges kommuner och landsting, säger i en kommentar att kraven är för höga, både för kommuner och landsting och för samhällsekonomin. Man är också emot en satsning på lågavlönade.

– Det är viktigt att lägstalönerna inte höjs, eftersom det kan försvåra ungas inträde på arbetsmarknaden, säger Markus Gustafsson, tillförordnad chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på Sveriges kommuner och landsting.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA