Kommunal varslar om strejk

AVTAL2013-04-16

Fackförbundet Kommunal varslar om strejk och blockad mot nyanställningar. Förbundets avtalskrav gäller löneökningar på 1 740 kronor på tre år och begränsning av oavlönade håltimmar.

Strejkvarslet träder i kraft 29 april och berör närmare 9 000 anställda i hundra kommuner, landsting och arbetsgivare i arbetsgivarorganisationen Pacta. Nyanställningsblockaden gäller alla kommuner och landsting samt vissa Pacta-företag.

Motparten Sveriges kommuner och landsting, SKL, har erbjudit avtal enligt industrins märke på 6,8 procent på tre år. Men för de stora grupperna av lågavlönade kvinnor inom Kommunal är det viktigt med ett påslag i kronor och inte i procent, anser facket.

”För att skillnaden mellan industriarbetaren och undersköterskan inte ytterligare ska öka så måste löneökningarna ske i kronor och inte i procent. Det är inte procent utan kronor du köper mat för”, skriver Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, i ett pressmeddelande.

Kommunal kräver också begränsningar av arbetsscheman med så kallade delade turer, där personalens arbetspass är uppdelade med håltimmar emellan. Andra fackliga krav är fria arbetskläder inom vård och omsorg och tillägg till föräldrapenningen under ytterligare en månad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA