Bild: Malin Hansson

Kommuner får inget utökat mandat

ARBETSFÖRMEDLINGEN2021-05-27

Det blir inga utökade möjligheter för kommuner att bli tjänsteleverantörer till Arbetsförmedlingen. Däremot är det fritt fram för myndigheten att träffa samarbetsavtal med kommunerna. Det skriver företrädare för regeringen och dess samarbetspartier i en debattartikel.

”Vi kommer förbättra förutsättningarna för kommuner att ingå olika typer av samarbeten med Arbetsförmedlingen. Sådana samarbetslösningar kan grunda sig i överenskommelser som också omfattar statlig finansiering av kommunernas insatser. En utgångspunkt är att ansvarsfördelningen mellan staten och kommunerna är oförändrad. Kommuners medverkan i dessa samarbetslösningar ska vara frivillig”, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson, C, Malin Danielsson, riksdagens arbetsmarknadsutskott, L, och Leila Ali Elmi, arbetsmarknadspolitisk talesperson, MP, i Dagens Samhälle.

Enligt debattartikeln är det viktigt att kommuner som i dag samarbetar med Arbetsförmedlingen i olika projekt kring långtidsarbetslösa kan fortsätta att göra det. Det ska också vara fritt fram att träffa nya sådana överenskommelser. Kommuner ska också kunna gå in med matchningsinsatser om det inte finns tillräckligt med fristående förmedlare av arbete.

”Samtidigt har vi landat i att inte ytterligare underlätta för kommuner att delta i Arbetsförmedlingens upphandlingar i konkurrens med fristående aktörer. Det är viktigt att särskilja de olika roller kommuner, Arbetsförmedlingen och de fristående förmedlarna har”, skriver de fyra i debattartikeln.

Regeringen och samarbetspartierna kommer enligt artikeln att tydliggöra Arbetsförmedlingens ansvar att förbättra samverkan med kommunerna när myndigheten har reformerats. Inte minst för att se till att personer med funktionsnedsättning eller personer som är språksvaga ska få stöd på ett likvärdigt sätt.

”Arbetsmarknadspolitiken ska fungera i hela landet, och det är ett statligt ansvar att garantera detta. Fristående aktörer, både kommersiella och idéburna, ska matcha och rusta arbetssökande för de lediga jobben. Men med sin närhet till medborgarna och kännedom om det lokala näringslivet kan kommuner komplettera övriga arbetsmarknadspolitiska insatser, särskilt för arbetslösa som står längre från arbetsmarknaden och behöver ta steg för att successivt närma sig den”, skriver de fyra i debattartikeln.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA