Kompetensbristen i staten har nått rekordnivå

STATSFÖRVALTNING2022-12-13

De statliga arbetsgivarna har inte haft så svårt att rekrytera medarbetare som i år sedan Arbetsgivarverket började publicera sin kompetensbarometer för 25 år sedan. Undersökningen visar också att det blivit svårare att behålla personal.

Mer än nio av tio av de statliga arbetsgivarna uppger i undersökningen, som görs två gånger per år, att de har svårt att rekrytera rätt kompetens. Hälften av Arbetsgivarverkets medlemmar uppger också att de har haft ökad personalomsättning 2022.

Det område där arbetsgivarna anser att det är svårast att hitta kvalificerade sökande är inom utveckling och förvaltning av it-system. Bristen inom området är enligt Arbetsgivarverket större än någonsin, vilket kan komma att påverka myndigheternas förutsättningar att utveckla och effektivisera verksamheten.

Var tredje arbetsgivare uppger i undersökningen att de har svårt att rekrytera inom området inköp och upphandling, marknadsföring och försäljning. Men även inom kategorin HR- och personalkompetens ökar bristen på kvalificerade sökande. Enligt Arbetsgivarverket växer behovet av HR-kompetens när efterfrågan på arbetskraft är hög på arbetsmarknaden. Antalet statsanställda ökar, men räknat som andel av alla anställda på den svenska arbetsmarknaden har statens andel minskat från 5,5 till 5,3 procent av arbetskraften under årets tredje kvartal.

Andelen arbetsgivare som upplevt ökad personalomsättning har vuxit kraftigt under 2022, men arbetsgivarna väntar sig att utvecklingen vänder under 2023. Det tyder enligt Arbetsgivarverket på att de statliga arbetsgivarna förväntar sig att en kommande lågkonjunktur kommer att kyla ned arbetsmarknaden, vilket i sin tur kan leda till att färre medarbetare väljer att säga upp sig.

Höstens kompetensbarometer visar också att ett växande antal arbetsgivare tror att deras myndigheter inte kommer att få anslagen att räcka till. Hälften svarar att de tror att de behöver utnyttja anslagskrediten. Kostnader för allt från lokaler och pensioner ökar snabbare än anslagen, konstaterar Arbetsgivarverket.

Kompetensbarometern 2022  

Den senaste barometern redovisar nuläge och prognos vad gäller kompetensförsörjning och ekonomi i staten. Underlaget baseras på en enkät som besvarats av Arbetsgivarverkets obligatoriska och frivilliga medlemmar samt av myndigheter som lyder direkt under riksdagen.

Obligatoriska medlemmar i Arbetsgivarverket är myndigheter, affärsverk och några myndigheter under Nordiska ministerrådet. Bland de frivilliga medlemmarna finns stiftelser som till exempel Chalmers, Jönköpings universitet och Skansen.

Undersökningen genomförs i maj och november varje år av Konjunkturinstitutet, på uppdrag av Arbetsgivarverket. Svaren viktas efter antalet anställda så att större arbetsgivare får större genomslag i undersökningen.

Källa: Arbetsgivarverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA