Konsult sågar förändringsarbete

SKATTEN2007-09-11

Bristande delaktighet, svag förankring och avsaknad av konsekvensanalys. Skatteverkets förändringsarbete får hård kritik av den inkallade arbetstagarkonsulten.

Skatteverkets förändring av sin kontorsstruktur har väckt starka protester bland de anställda. Ärendehanteringen ska ske på 45 orter i stället för dagens 113. Därutöver ska det finnas mindre servicekontor för enklare ärenden.

Facket har varit med i förberedelserna, men anser att arbetsgivaren ensam har dragit slutsatserna.

– Det fanns aldrig tid att reflektera. Det som varit ett idéutkast blev plötsligt en sanning, förklarar STs avdelningsordförande Gun Kempe.

Då ST-avdelningen inte var överens med ledningen om hur den nya organisationen ska se ut, kallade man tillsammans med Saco in en arbetstagarkonsult.

Företaget Arbetstagarkonsult, som fick uppdraget, går hårt åt Skatteverket i sin granskning:

Rapporten beskriver en djup klyfta mellan ledning och organisationen i övrigt. Bristen på delaktighet innebär att medarbetarna inte kan se vad som motiverar förändringen, enligt Arbetstagarkonsult.

– Den pekar på sådant vi behöver ha med in i framtiden. Det är bra att någon utomstående bekräftar den brist på delaktighet och regionernas brist på inflytande som vi har pekat på, säger Gun Kempe.

Rapporten påpekar också att det saknas konsekvens- och arbetsmiljöanalys och en analys av miljökonsekvenserna.

Arbetstagarkonsult ifrågasätter också Skatteverkets motiv till att bilda stora kontor med 100 till 150 anställda. Risk finns för att kontoren blir för stora och anonyma.

Förändringen ska vara genomförd 2012, men Arbetstagarkonsult förordar en mer lokal anpassning och successivt genomförande i takt med de stora personalavgångar som kommer att ske de närmaste åren.

Skatteverkets överdirektör, Katrin Westling Palm, säger att hon är positiv till rapporten.

– Jag ser den som ett bra bidrag till vårt fortsatta utvecklingsarbete, förklarar hon.

Vad gäller bristen på delaktighet påpekar hon att de fackliga organisationerna varit med i utvecklingsarbetet – något som inte kommer fram i Arbetstagarkonsults rapport.

– Men jag tycker inte att det kan vara en fullständig delaktighet när det gäller så här stora förändringar.

Hon säger att det hade varit svårt att få fram objektiva slutsatser om alla deltog i diskussioner som handlade om det egna kontorets framtid.

– Det är ledningens ansvar att peka ut riktningen och fatta beslut.

Både konsekvensanalys och arbetsmiljöanalys kommer att tas fram, förklarar hon. Om det också ska göras en miljöanalys – stora pendlingsavstånd leder till ökad bensinförbrukning – kan hon inte svara på.

Katrin Westling Palm tycker att Arbetstagarkonsult inte tagit tillräcklig hänsyn till att 20 procent av personalen går i pension de närmaste åren:

– Vi behöver förbereda oss så att vi har en stabil organisation inför framtiden.

Förhandlingarna om den nya organisationen återupptas i morgon, onsdag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA