Kontroller sparade en miljard åt staten

FÖRSÄKRINGSKASSAN2017-02-24
Försäkringskassans kontrollutredningar sparade närmare en miljard kronor åt staten under förra året. Det framgår av en årsredovisning från kontrollutredningsverksamheten.

Under 2016 förhindrade Försäkringskassans kontrollutredningsverksamhet felaktiga utbetalningar på 650,5 miljoner kronor och ledde till återkrav av 343,9 miljoner kronor.

”Vårt arbete blir alltmer effektivt”, skriver verksamhetschefen Britt Marie Hultström i ett pressmeddelande.

Förutom att kontrollutredningsverksamheten leder till att utbetalningar stoppas eller återkrävs ökar också antalet polisanmälningar. Under 2016 polisanmäldes 1 890 ärenden.

”Att nationellt organisera kontrollutredningsverksamheten har gett oss mycket goda förutsättningar för en effektiv verksamhetsutveckling. Vi är idag 150 mycket kvalificerade medarbetare som arbetar med kontrollutredningar”, skriver Britt-Marie Hultström.

För att så effektivt som möjligt motverka bidragsbrott koncentrerar kontrollutredningsgruppen resurserna främst mot den målgrupp som systematiskt eller organiserat försöker få ersättning på felaktiga grunder, men också individer som avsiktligt lämnat felaktiga uppgifter utreds.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.