Revisionskritik mot Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2016-09-05
Internrevisionen kritiserar Försäkringskassan för att myndigheten inte kräver tillbaka felaktiga utbetalningar när summan är lägre än 2 000 kronor. Det innebär att kostnader på 35 miljoner kronor inte utreds vidare.

Sedan i fjol kräver Försäkringskassan inte tillbaka felaktiga utbetalningar om de understiger 2 000 kronor. Det handlar om sammanlagt cirka 67 000 ärenden som inte kommer att utredas i år och 35 miljoner kronor som släpps igenom utan att eventuella återkrav utreds. Nu varnar myndighetens internrevisorer för att lagen inte följs och att risken för fusk ökar, skriver Dagens Nyheter.

”Den här hanteringen saknar uttryckligen lagstöd och vi anser att den inte harmoniserar med Socialförsäkringsbalken. Vi ser dessutom en ökad risk för att försäkrade systematiskt kan missbruka försäkringen”, säger internrevisionens chef Lina Gidlöf till tidningen.

Det kan finnas flera olika förklaringar till en felaktig utbetalning. Den kan bero på att Försäkringskassan har gjort fel, att den enskilde har gjort ett misstag eller att någon medvetet har gjort anspråk på ersättning utan att ha rätt till den. Enligt myndighetens internrevisorer spelar anledningen ingen roll – har ersättning utbetalats felaktigt ska den krävas tillbaka. Därför vill revisionen att Försäkringskassan skrotar beloppsgränsen på 2 000 kronor, skriver Dagens Nyheter.

Förklaringen till att Försäkringskassan infört gränsen på 2 000 kronor utan att vidare utreda en felaktig utbetalning är att det blir dyrare att utreda än att släppa igenom. Att utreda de 35 miljonerna skulle kräva 153 årsarbetare, som skulle kosta mer än dubbelt så mycket, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.