Koordinatorer förebygger självmord

KRIMINALVÅRDEN2010-03-22

Under förra året inträffade två självmord i landets häkten. Det är det lägsta antalet sedan år 2001. Kriminalvården arbetar med en nollvision i syfte att ingen intagen ska vilja ta sitt liv.

Sedan ett drygt år har Kriminalvården inrättat häkteskoordinatorer på de fyra största svenska säkerhetshäktena. De är en del av den satsning som inleddes år 2007 för att förebygga självmord och självmordshandlingar. Under 2007 skakades Kriminalvården av tolv fullbordade självmord på landets häkten, dubbelt så många som året innan.

Koordinatorerna ska främst arbeta på sina egna säkerhetshäkten – Göteborg, Malmö, Kronoberg och Huddinge – men de ska också dela med sig av sina kunskaper till hela kriminalvården. Deras arbete ska resultera i förbättrade rutiner och instruktioner, samt att förebyggande av självdestruktiva handlingar ständigt ska vara i fokus.

Under år 2008 utbildades 4 000 anställda i häkten och anstalter under varsin heldag i akuta tillstånd, abstinenstillstånd och åtgärder vid självskadande handlingar.

Sedan 2008 arbetar man också med så kallad screening av varje häktad person. Den intagne kontrolleras för att kartlägga om han/hon är självmordsbenägen eller ej vid olika signifikativa tillfällen.

Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson anser att häkteskoordinatorernas arbete redan gett positiva resultat:

”De har snabbt gjort sig oumbärliga och har på ett bra sätt kommit in i verksamheten”, säger han i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA