Krav på åtgärder mot korruption

KORRUPTION2013-11-12

I en ny rapport om Sverige anser Europarådet att Sverige bör arbeta mer mot korruption, bland annat inom riksdagen, uppger Dagens eko.

Enligt Europarådets antikorruptionsenheter Greco fungerar det svenska arbetet för att förhindra korruption i praktiken ganska bra, bland annat tack vare offentlighetsprincipen och institutioner som Justitiekanslern, JK. De senaste avslöjandena av misstänkt korruption, bland annat muthärvan i Göteborg, har lett till att den svenska synen på riskerna för korruption blivit mindre naiv.

”Medvetenheten om riskerna för korruption och intressekonflikter tycks ha ökat de senaste åren”, citerar Ekot ur Europarådets rapport.

Europarådet ställer sig bakom tanken på en uppförandekod för svenska riksdagsledamöter. En arbetsgrupp för att utreda detta utsågs förra veckan inom riksdagen. Enligt Europarådet kan en uppförandekod göra politikerna mer medvetna om integritetsfrågor.

Rapporten föreslår också förändringar i rättsväsendet för att minska risken för korruption, enligt Ekot. Bland annat behövs åtgärder för att garantera oberoende och integritet hos de nämndemän som är med och dömer i rättegångar. Det kan handla om bättre bakgrundskontroller av blivande nämndemän och att de får utbildning i etik och korruptionsprevention.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA