Krav på legitimation på flyget

FLYG2005-08-26

I september blir det legitimationstvång för utrikes flygresenärer vid både incheckning och ombordstigning, enligt beslut från Luftfartsstyrelsen. ID-kontrollen är en anpassning till EU-regler.

Sedan tio år tillbaka åligger det flygbolagen att se till att var och en som checkat in bagage också går ombord på planet. Hittills har regeln tillämpats så att om 100 personer checkat in bagage måste också 100 personer gå ombord. Om någon som checkat in bagage saknas ska den personens bagage lastas ur.

Men någon kontroll av resenärens identitet har flygbolagen inte gjort.

Nu har EU-kommissionen tolkat reglerna så att man måste försäkra sig om att det är samma person som checkar in ett bagage som går ombord på planet. Därför måste man identifiera sig både vid incheckning och ombordstigning.

Alla EU-länder har eller kommer att införa motsvarande legitimationskrav. Giltig legitimation är Sis-märkta id-kort och tjänstekort, pass och körkort.

Också inrikesflyget berörs

Till att börja med gäller legitimationskravet bara utrikesflyg. Under hösten ska Luftfartsstyrelsen undersöka om det går att uppfylla kravet på att flygbolaget ska försäkra sig om att samma person både checkar in bagage och går ombord på annat sätt än genom id-kontroll, i synnerhet på mindre flygplatser. Om man inte hittar ett sådant system som EU-kommissionen godtar kommer legitimationskravet att införas också för inrikesflyget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA