Krav på lojalitet motverkar demokrati - anställda törs inte vittna

OFFENTLIGA SEKTORN2003-07-28

– Kommuner, landsting och Hells Angels är de som ägnar sig åt att hota vittnen. Det sade Agneta Lindblom-Hulthén, SJF, under seminariet ”Det tysta Sverige”.

Av:  Ursula Stigzelius

Repliken fälldes efter det att SKTFs ordförande Inger Efraimsson berättat om svårigheterna med att få offentliganställda att vittna vid rättegångar i Arbetsdomstolen. Svårigheterna har i flera fall bottnat i att människor blivit hotade av ledningen för landsting eller kommun.

– Vi har medlemmar som sagt att de inte vågar svara på en anonym enkät av rädsla för att bli spårade av ledningen, berättade Inger Efraimsson.

Att det blivit tystare på de offentliga arbetsplatserna var alla överens om. Både Inger Efraimsson och Åke Hedbom, ombudsman på ST, trodde att en av orsakerna kunde vara att politiker och förvaltningsledningar beundrande sneglar på det privata näringslivet.

– Det smyger sig in inslag av en ”kick-off-kultur”, som föder ett inåtperspektiv, på våra arbetsplatser. Risken är då att man blir för lojal med den organisation man arbetar i. För vi får ju faktiskt vårt uppdrag från medborgarna, påpekade Åke Hedbom.

Att kraven på ”lojalitet” från de offentliganställda är förödande för demokratin betonade flera deltagare i seminariets panel. I en enkät inom ST placerade medlemmarna punkten ”Att verket/bolagets ledning inte respekterar politiska beslut” högt på en lista över saker som upplevs som känsliga att kritisera.
Och journalisten Fredrik Laurin från TV-programmet Kalla fakta beskrev, hur det blivit allt svårare att få ut offentliga handlingar.

Ingen av deltagarna ville dock tro att slaget om yttrandefriheten är förlorat. Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundets (SJF) ordförande, manade till ökad uppmärksamhet kring demokratifrågorna och Inger Efraimsson till att fackförbunden måste samarbeta och ta vara på de möjligheter som finns.

– Yttrandefriheten dör om den inte används, påpekade hon.
”Det tysta Sverige” var ett av de seminarier som hölls i anslutning till TCOs kongress i juni.

Seminariet arrangerades av ST, Journalistförbundet och SKTF.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA