Krav på praktik för tiotusentals i staten

ARBETSMARKNAD2010-02-26

Regeringens praktiksatsning Lyft har gett magert resultat. Nu åläggs statliga myndigheter att anordna tiotusentals platser, skriver Dagens Industri.

Det var i höstas som regeringen lanserade den arbetsmarknadspolitiska satsningen Lyft. Genom 40 000 platser på årsbasis, huvudsakligen inom offentlig sektor, ska arbetssökande få möjlighet att förnya kontakten med arbetslivet och skaffa erfarenhet genom arbetspraktik.

Men intresset hos arbetsgivarna har hittills varit minst sagt svalt. I dag hade Arbetsförmedlingen bara anvisat 374 sökande plats inom Lyft. Förra veckan beslöt regeringen att införa en ekonomisk kompensation för den handledning som krävs på varje arbetsplats.

Nu tar regeringen krafttag för att få fart på åtgärden. Enligt Dagens industri har statliga myndigheter fått veta att de nu förväntas anordna åtminstone hälften av de planerade 40 000 Lyft-platserna. Enbart Skatteverket förväntas ta emot 6 000 Lyft-jobbare, enligt tidningen.

STs förbundsordförande Annette Carnhede reagerar starkt mot mängden anbefallna praktikplatser på kort tid. Hon menar att det är en ”desperat” åtgärd i valtider, som äventyrar kvaliteten i både praktik och ordinarie verksamhet.

– Jag tycker att det är oseriöst, säger hon. Vi ska naturligtvis hjälpa de arbetslösa. Men då vill vi ha vettiga möjligheter för arbetslösa att komma in på arbetsplatserna, med gedigen handledning som förbättrar deras möjligheter på sikt. Det här blir bara en uppehållande verksamhet.

Det stora antalet praktikanter riskerar också att belasta en redan ansträngd verksamhet, konstaterar Annette Carnhede.

– Dessutom befarar vi att det får undanträngningseffekter. Vi vet ju att det saknas väldigt många människor i statlig verksamhet, säger hon.

ST-ordföranden hade hellre sett att myndigheterna fick pengar för att redan nu rekrytera till ordinarie anställningar inför det stora antalet pensionsavgångar kommande år.

Lyft-satsningen

Åtgärden Lyft inriktas på offentlig sektor och vissa typer av ideella
organisationer. Åtgärden ska hjälpa arbetssökande att hålla kontakten
med arbetslivet genom sysselsättning inom exempelvis miljö, skogsvård,
kulturarv, omsorg och skola i upp till sex månader. Insatsen omfattar
40 000 platser i år. Den som får en Lyft-plats får aktivitetsstöd och
ska ges möjlighet att söka jobb en fjärdedel av tiden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Arbetsmarknad
Inlagt av Carina Länk (ej verifierad) mån, 03/01/2010 - 11:04
Nu är jag stolt över att vara med i facket ST.
Nu känner man att ni står bakom oss arbetslösa, fortsätt gärna göra er/oss hörda i debatten.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA