Praktik i staten för funktionshindrade

ARBETSMARKNAD2011-12-15

Regeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att ta fram en modell för praktik vid statliga myndigheter för personer med funktionsnedsättning.

Regeringens uppdrag till Arbetsförmedlingen bygger på en rapport från Handisam som presenterades i augusti och tog upp möjligheten att öka funktionshindrades möjligheter till sysselsättning genom att erbjuda praktik vid statliga myndigheter.

En del av programmet ska enligt ett pressmeddelande från regeringen vara generellt och riktas till alla arbets­sökande som uppfyller Arbetsförmedlingens regler och villkor. Den andra delen ska särskilt vända sig till välutbildade personer med funktionsnedsättning. I samarbete med övriga myndigheter ska Arbetsförmedlingen undersöka närmare hur programmet kan läggas upp och ta reda på vilka myndigheter som kan ta emot praktikanter. Utifrån detta ska förmedlingen föreslå åtgärder för att säkerställa tillgången till praktikplatser.

”Det är viktigt att myndigheterna under regeringen - och regeringskansliet som en egen myndighet - nu svarar upp mot detta initiativ. Vi kommer i dagarna att skriva ett brev till samtliga myndighetschefer och uppmärksamma dem på vikten av att medverka till att öppna arbetslivet för fler. För oss är det viktigt att föregå med gott exempel. Vi vill att våra egna myndigheter visar att det går att ta ansvar”, skriver arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, civilminister Staffan Attefall, KD, och barn- och äldreminister Maria Larsson, KD, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA