Krav på undantag för forskare

HÖGSKOLAN2021-12-14
Riksdagen måste omedelbart ändra de nya regler som tvingar unga forskare att lämna landet sedan de doktorerat, skriver Pil Maria Saugmann, ordförande för Sveriges förenade studentkårers doktorandkommitté, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Förändringarna i utlänningslagen från 20 juli 2021 innebär bland annat att tidsbegränsade uppehållstillstånd blir huvudregel. Det skrev regeringen i ett pressmeddelande förra veckan. Permanent uppehållstillstånd kan bara beviljas om vissa särskilda krav är uppfyllda, däribland ett krav på försörjning. De särskilda kraven gäller som huvudregel för alla som ansöker om permanent uppehållstillstånd i Sverige, således även doktorander.

Men de nya kraven får som konsekvens att unga begåvade forskarstuderande tvingas lämna Sverige med sin nyvunna kompetens sedan de tagit examen. Det skriver Pil Maria Saugmann i sin insändare:

”Det är synd att Sverige har lockat hit så många internationella doktorander och andra unga forskare på vad som nu visar sig vara felaktiga grunder”, skriver hon och pekar på att det krävs ett anställningskontrakt på minst 18 månader för att få permanent uppehållstillstånd.

I insändaren skriver Pil Maria Saugmann att fasta anställningar inte är ett alternativ för unga forskare, eftersom doktorandernas anställningar är tidsbegränsade inom ramen för forskarutbildningen och tar slut när doktoranden disputerar. Efter examen arbetar den disputerade, likt andra forskare, oftast på projektbasis, skriver hon.

”Riksdagen måste omedelbart införa ett undantag för doktorander och unga forskare i migrationslagen. Fackförbunden, näringslivet, studentorganisationerna, och högskolorna har alla samlats bakom denna uppmaning”, skriver hon.  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.