Kräver ansvar för doktorander

HÖGSKOLAN2007-01-10

Högskolan måste bli bättre på att ta ansvar för sina doktorander, kräver företrädare för doktoranderna i en debattartikel.

I debattartikeln i Corren kräver fyra ledande företrädare för studenter och doktorander att karriärplaneringen för doktoranderna påbörjas redan under doktorandtiden. De utvecklingssamtal som handledaren är skyldig att ha med doktoranden ska inte bara handla om doktorsavhandlingen, utan också om karriären efter disputationen.

De vill också att doktorander som inte fått jobb efter disputation ska få stöd av Trygghetsstiftelsen. Stiftelsens insatser ska omfatta alla som till någon grad varit statligt anställda under minst tre år och innefattar ett professionellt karriärplaneringsstöd.

”Duktiga forskare ska inte behöva flytta utomlands eller upphöra med sin forskning och sin undervisning för att kunna arbeta. Högskolorna måste därför aktivt arbeta för att tydligt profilera och marknadsföra forskarutbildades kompetens mot arbetsgivare utanför högskolan”, skriver de fyra doktorandföreträdarna.

De anser också att fler tjänster bör inrättas inom högskolan för att behålla doktorandernas kompetens efter disputationen.

Debattartikeln är undertecknad av Mattias Wiggberg, ordförande Sveriges Doktorander, Rikard Lingström, ordförande Sveriges doktorandförening, Elin Rosenberg, ordförande Sveriges förenade studentkkårer, SFS, och Martin Wahlén, ordförande SFS doktorandkommitté,

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA