Kräver återigen avtal utan siffror

AVTAL2016-11-23
Arbetsgivarverket ska även i 2017 års avtalsrörelse försöka driva igenom att det centrala avtalet för myndighetsanställda blir sifferlöst. Det slogs fast i ett inriktningsbeslut på organisationens årsmöte.

Cirka 130 myndighetschefer deltog när Arbetsgivarverket antog sitt inriktningsbeslut för den kommande avtalsrörelsen.

Liksom under tidigare avtalsrörelser är Arbetsgivarverkets mål att det inte ska finnas några siffersatta nivåer för löneökningar i det centrala avtalet. Lönebildningen ska vara lokal, och lönerna ska fastställas i lönesättande samtal, det vill säga i dialog mellan chef och medarbetare.

I inriktningsbeslutet uttrycks också att avtalet ska ge förutsättningar för individanpassning av anställningsvillkoren genom enskilda överenskommelser. Det ska stödja arbetslinjen och ”i möjligaste mån” stimulera till ett längre arbetsliv.

Arbetsgivarverket vill även se en verksamhetsanpassning av arbetstiden, vilket innebär att verksamheter ska kunna bemannas under de tider de efterfrågas av medborgare och kunder.

I dag är Saco-S den enda fackliga organisationen på statens område som har ett centralt avtal utan siffror. Seko och Offentliganställdas förhandlingsråd, ­OFR – där ST ingår – har ett siffersatt avtal.

Nuvarande avtal på det statliga området är ettårigt och löper till 30 september 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.