Kräver jämställd försäkring

ARBETSSKADOR2012-09-04

Arbetsskadeförsäkringen är inte rättssäker – många står utanför, och män och kvinnors arbetsskador bedöms olika. De slutsatserna drar Arbetsskadekommissionen i en rapport.

Arbetsskadekommissionen har på uppdrag av branschorganisationen Svensk Försäkring gjort en översyn av försäkringssystemet vid arbetsskador. Kommissionen har, under ledning av riksdagsledamoten Björn von Sydow (S), arbetat i två år och presenterar idag sin slutrapport.

Kommissionen anser att dagens arbetsskadeförsäkring har många allvarliga brister. I en debattartikel i Svenska Dagbladet, SvD, skriver Björn von Sydow och kommissionens två sekreterare Eva Erlandsson och Mia Carlsson att arbetsskadeförsäkringen måste blir mer rättssäker och jämställd.

Regleringen av arbetsskador har fått omfattande kritik från såväl de skadade som skyddsombud och fackförbund. Beslutsunderlagen är många gånger otillräckliga, särskilt vid avslag, skriver de tre.

Arbetsskadeförsäkringen är inte jämställd, påtalas i debattartikeln. Den könsuppdelade arbetsmarknaden leder till osakliga skillnader i hur kvinnors och mäns arbetsskador bedöms. Dessutom står tio procent av de svenska arbetstagarna utanför det kollektivavtalsgrundade arbetsskadeskyddet. För att få full ersättning vid arbetsskada måste de själva driva en process mot arbetsgivaren eller den som har orsakat skadan.

”Alla bör ha rätt till professionella bedömningar och god arbetsmiljö, oavsett yrke, kön eller härkomst. Det handlar inte om att ”öppna dammluckorna”, det vill säga att fler skador ska godkännas oavsett orsak, utan om att försäkringen ska ha försäkringstagarnas förtroende”, skriver kommissionens företrädare i SvD.

Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen har i uppdrag att också se över arbetsskadeförsäkringen. Debattartikelns författare uttrycker en förhoppning att utredningen ska titta närmare på kommissionens förslag, som innebär att dagens generella arbetsskadebegrepp kompletteras med en lista över sjukdomar som kan godkännas som yrkessjukdom.
 Sådana listor finns i Norge, Danmark och Finland.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA