Kriminalvårdare får flest arbetsskador

AFA2006-06-08

Risken för att drabbas av arbetsskada är fem gånger så stor för anställda i Kriminalvården jämfört med riksgenomsnittet. Det visar statistik från försäkringsorganisationen Afa.

Försäkringsbolagen inom Afa ägs av LO, PTK och Svenskt Näringsliv och adminstrerar de avtalsreglerade arbetslivsförsäkringarna. Afa gör varje år en sammanställning av hur många som beviljats ersättning.

Enligt den statistik Afa presenterar idag är kriminalvårdare den yrkesgrupp som löper störst risk att råka ut för allvarliga arbetsolyckor. Risken att råka ut för en olycka som leder till minst en månads sjukskrivning är mer än fem gånger så stor för kriminalvårdare jämfört med genomsnittet för landets alla yrken.

En viktig förklaring är att antalet fångar per anställd har ökat markant de senaste åren:

– Det leder till ökade konflikter, dels mellan fångarna, dels mellan personalen och fångarna, säger Michel Normark, ansvarig för arbetsskadeinformation på Afa, till Dagens Eko.

Det är framför allt våld och hot som ligger bakom sjukskrivningarna bland kriminalvårdarna.

Sett på hela den svenska arbetsmarknaden ligger antalet allvarliga arbetsolyckor kvar på samma nivå som de senaste fem åren. Jämfört med andra länder ligger Sverige ganska bra till i arbetsskadestatistiken, enligt Michel Normark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA