Kriminalvårdare frias i nytt fall med pepparsprej

KRIMINALVÅRDEN2018-06-18

Två kriminalvårdare på häktet i Helsingborg har friats av personalansvarsnämnden för sin användning av pepparsprej mot en intagen. Nyligen friades en kriminalvårdare av tingsrätten efter en liknande händelse.

Fallet i tingsrätten hade drivits av ST, då en medlem hade fällts i Kriminalvårdens personalansvarsnämnd efter att ha använt pepparsprej mot en aggressiv intagen som skulle transporteras från häkte till sjukhus. Domstolen ansåg att medlemmen hade fog för sin bedömning att användningen av pepparsprayen troligtvis skulle orsaka mindre skadeverkningar än ett fysiskt ingripande. Kriminalvården fick därför undanröja den disciplinpåföljd som nämnden beslutat om.

I det nya fallet skulle den intagne, som varit aggressiv och utåtagerande en längre tid, flyttas från häktet till en observationsavdelning. Uppdraget gick till en insatsstyrka, som först försökte kommunicera med den intagne som satt bakom den stängda dörren till cellen. Han skrek, uttalade dödshot och kastade något mot dörren, vilket ledde till att personalen använde pepparsprej. Omhändertagandet och förflyttningen kunde sedan ske utan fler incidenter och ingen blev skadad.

Enligt arbetsgivaren hade insatsstyrkan inte uttömt alla andra möjligheter som skulle prövas innan man tog till sprejen, men personalansvarsnämnden beslutade alltså att fria de två kriminalvårdare som använt pepparsprej.

– Nu har vi haft två i sak nästan identiska fall, konstaterar Björn Andersson, vice ordförande i STs avdelningsstyrelse. I båda har man friat, så jag är övertygad om att vi inte får fler fall av den här typen i personalansvarsnämnden. Och det är tack vare att vi i ST drev det första ärendet i tingsrätten och vann.

En av de två anklagade på häktet i Helsingborg är ST-medlem. Hon säger till Publikt att hon inte varit orolig för utfallet.

– Det är klart att det var tråkigt att bli anmäld, och jag är förstås jätteglad att jag fick rätt. Men jag har aldrig tvekat om mitt agerande. Jag har agerat enligt våra instruktioner och skulle göra exakt på samma sätt om det hände i dag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA